Vad är värdet på mitt företag?

Ett företag kan bli som en familjemedlem för ägaren som kämpat och lagt ned många timmar på att utveckla sitt företag. Företaget kan kännas ovärderligt för ägaren. Det är därför vanligt att säljaren övervärderar sitt företag inför en försäljning.

En säljare av ett företag måste förstå att en köpare inte kommer att betala för alla de extratimmar som säljaren har lagt ned på sitt företag. Köparen kommer inte heller betala för den potential som säljaren tror att företaget får med de nya köparna. De nya köparna vill själva få avkastning för sitt arbete. Säljaren får helt enkelt betalt för det värde som företaget har idag.

Det verkliga värdet är det som säljaren och köparen kommer överens om. Innan dess är värdet en uppskattning, även om de flesta är överens om att det finns vissa objektiva värderingsnycklar. Ett sätt att värdera företaget är en multipelvärdering som innebär att värdet på företaget är 3-5 gånger den uthålliga årsvinsten.

Även om det är vanligare att värdera sitt företag för högt så finns det också de som värderar sitt företag för lågt. Det finns till och med de som tror att sitt företag inte är värt något alls. Kontakta en företagsmäklare som sakligt och objektivt kan värdera ditt företag. För det kanske är värt mer än du tror – för rätt köpare.