Att stanna kvar i företaget som anställd efter en försäljning

Det kan vara så att bolaget blir mer värt om den tidigare ägaren stannar kvar som anställd efter en försäljning. Detta gäller framför allt företag i entreprenad- och konsultbranschen. Dessa företag bygger sin verksamhet till stor del på goda kundkontakter. Som tidigare ägare har man då ett värdefullt kontaktnät och avtalskännedom.
Det här skall du tänka på vid försäljning av entreprenad- och konsultföretag:

  • Var beredd på att som före detta ägare kunna stanna kvar i företaget i minst ett halvår och kanske upp till tre år. Detta för att lämna över ditt företag med bra kundkontakter och därmed till ett bra pris.
  • Alternativet är att ha byggt upp en organisation med en väldigt bra arbetsledare som följer med i försäljningen. En arbetsledare som kan ta hand om alla kunder och överföra de goda relationerna till de nya ägarna.
  • Ett annat alternativ är att ha bra avtal med kunderna. Då tar den nya ägaren över avtalet och inte kundrelationen. Det blir ingen överlappning av själva relationerna – som kan vara det som har avgörande betydelse för om avtal förlängs.

Vi på Exitpartner hjälper dig som säljare av ditt företag med ovanstående. Beroende på företag så kan alla tre ovanstående punkter komma ifråga, medan det vid andra tillfällen räcker med att man som före detta ägare följer med företaget under en kortare överlämningsperiod.